Avesta kraftsamlar med gratis transporter av klappar

Med Nyföretagarecentrums rådgivare Madelene Lagerqvist i spetsen har företag, banker, bilfirmor, organisationen Företagarna, föreningar och UF-företag gått samman i projektet avestabudet.se. Ett projekt som helt enkelt kör hem julklapparna till kund – kostnadsfritt. Nu är det bara kunderna som de väntar på.

När inte avestaborna får eller kan gå ut och handla julklappar eller andra varor måste dom få hjälp. Så tänkte Madelene Lagerqvist som tog till sig Lekstugans Petra Jarlheims koncept om att sälja julklappar, inslagna och hemkörda, men utvecklade det till något nu kommit att omfatta hela kommunen.

- När väl idén var klar och jag hade innebandyföreningen Lokomotivet och UF företaget Local Delivery UF med mig, var det inte svårt att gå vidare. Några bilhandlare hjälpte till med bilar, några banker sa ja till att bistå med pengar för drivmedel och omkostnader, en reklamfirma  stripade bilarna, ett mediaföretag bistod med marknadsföring och vi har fått stöd och hjälp av organisationen Företagarna och Avesta kommun. Alla var på, berättar Madelene.

Sedan gick allt med en rasande fart. På bara några dagar var inbjudan utskickade till företagen att vara med, bilarna skyltade med devisen ” Jul på rull” och en helt ny webbsida - avestabudet.se - hade sett dagens ljus. Intresset lät inte vänta på sig. På bara ett par dagar hade 20 lokala företag anmält sitt intresse.

Nu väntar alla på att Avestaborna ska använda sig av tjänsten och på så vis få julgranen, julpaketen, julgåvan eller vad du än är man behöver få hemlevererat till sin dörr.

- Det här kostar inget vare sig för kund eller företag. Det här gör vi för att stärka den lokala handeln, säger Andreas Borgefors på Handelsbanken som var en av dem som omedelbart tände på idén:

- Att kunna göra något sådant här – tillsammans med föreningar och näringsliv – är något helt fantastisk. Extra fint är det för att vi kan stötta den lokala handeln mitt i pandemin.

Hur går det då till? Jo, kunden går in på hemsidan avestabudet.se för att se vilka företag som anslutit sig, ringer upp företager och beställer sin vara och kommer överens om betalningssätt. Sedan levererar UF-företaget Local Delivery UF eller innebandyföreningen Lokomotiv varorna; tisdag- och torsdagaftnar 17-20 och lördagar 10-15.

- Blir det mycket, till exempel den sista lördagen före jul, så kanske bägge bilarna är ute och kör, säger Jonny Eritz som vet att han har både styrelsemedlemmar och spelare som är beredda att ställa upp och se till att julen är på rull i Avesta.

På hemsidan för www.avestabudet.se framgår vilka som stöttar projektet.