Googles bjuder in till klimattävling

Nu duger inte längre begreppet koldioxidneutralt för Google. Företaget har bestämt att de senast år 2030 ska bli helt koldioxidfritt – varje timme, varje dag, året om. Men för det vill Google ha hjälp, och utlyser därför en tävling.

Google har som företag beslutat att satsa 10 miljoner Euro på nya djärva idéer, i syfte att påskynda Europa mot en grönare framtid. Det här betyder att företag, organisationer, ideella krafter men också experter ska kunna söka stöd hos Google för att utveckla sin idé. Projekten som företaget visar intresse för utlovas ett ekonomiskt stöd på allt från 250 000 till 2 miljoner euro.

Framför allt letar Google efter idéer som leder till ökad tillgång av förnybar energi men också koldioxidfria transporter och bättre luftkvalitet. Själva räknar de med att bli koldioxidfria genom att köpa koldioxidfri energi men också genom att skapa verktyg och investeringar i ny teknik för att skapa en koldioxidfri värld. Kanske kan något av de projektansökningar de hoppas få ta emot kunna ta emot, vara bidragande.

Men det är bråttom. Ansökan som ska vara inne redan 6 november ska inte bara handla om en ren teknisk beskrivning av vad det är man vill göra utan ska också ange din vision om hur världen kan förändras och förbättras med din företagsidé.

Det ska alltså framgå hur projektet kan få för effekter på klimatförändringarna och eller hur det kommer att stödja andra att göra det. Viktigt är också att projektet kan få andra fördelar som nya eller bevarande av jobb, förbättrade hälsoresultat eller ekonomisk eller social återhämning eller miljörättvisa.

Här kan du läsa mer om tävlingen som är öppen för alla vars projekt motsvarar kraven;

https://impactchallenge.withgoogle.com/climate2020/about
Ansökan ska skickas in på engelska.

Här kan du också ta del av Googles avsikt att bli koldioxidfri i ett uttalande av VD Sundar Pichai:

https://blog.google/outreach-initiatives/sustainability/our-third-decade-climate-action-realizing-carbon-free-future