Therese Asplund driver företagen Ateljé Linslusen och Fotograf Therese Asplund AB. Therese drömde redan som liten om att få bli fotograf när hon blev stor och nu har hon jobbat som fotograf i 15 år.

Vägen dit har dock inte varit spikrak, hon var med i en fotoklubb, hade foto i skolan och fotograferade mycket på fritiden. Men då kändes en utbildning som fotograf inte som ett säkert framtidsyrke.
Therese gick olika utbildningar på bland annat Högskolan Dalarna och det var i den perioden i hennes liv som hon hamnade som säljare i dåvarande Expert-butiken i Avesta. Där stormtrivdes hon och jobbade senare som butikschef och stannade i 16 år. Men drömmen var hela tiden att kunna livnära sig på fotograferingen. När hon gick på mammaledighet första gången började hon köra igång med fotograferingen vid sidan av och det var då som Ateljé Linslusen startade. Therese jobbade med butiksjobbet och fotograferingen parallellt ett tag tills det kändes som att tiden inte räckte till ordentligt. Då gick hon över till att jobba 100% med fotograferingen.

I studion i Avesta tar Therese och Emelie (anställd hos Therese) emot alla typer av privatkunder och fotograferar allt från små nyfödda bäbisar till stora familjer, syskon, gravidmagar och brudpar. Förutom det så jobbar de med företagsfotografering och då är de ofta ute hos företag och fotograferar till hemsidor, för produkter, gör reportage eller tar mäklarbilder.
Förutom fotoverksamheten så har Therese under de senaste åren ägnat mycket tid åt att jobba med utbildning, framförallt workshops för andra fotografer och föreläsningar runtom i landet.

-Jag brinner för att komma ut och träffa många olika människor plus att jag lär mig otroligt mycket av att få rannsaka mig själv inför en workshop eller en kurs och se till så att man har koll på läget om allt som man ska utbilda andra i.

För två år sen startade Therese tillsammans med en vän och en kollega ett koncept som kallas för ”play to learn”. Där ordnar de workshops för andra fotografer och reser till trevliga och vackra platser och fotograferar tillsammans.

-Själva konceptet är att man ska lära av varandra, det finns ingen workshopledare utan man jobbar tillsammans i små grupper. Man ser hur alla gör och man lär av varandra.

Steget för Therese att starta eget företag var egentligen inte så drastiskt för att hon hade en anställning parallellt i Expertbutiken. Men Therese tror att viljan att få jobba för sig själv var det som var viktigt och det som fick henne att ta steget till eget företag.

-För det är klart att har man jobbat i många år och lagt många timmar åt att driva någon annans företag så finns nog tanken ofta där att man skulle vilja samma sak åt ett företag som är sitt eget.

Friheten med att vara sin egen är det som är mest stimulerande. Det känns aldrig jobbigt att jobba många timmar eller att stanna över sent på kvällarna. Allt jobb som hon lägger in i företaget får hon själv gagn av i slutändan.

Någonting som hon redan från början tyckte var väldigt viktigt med företaget var servicen.

- Hit skulle man alltid kunna komma och bli vänligt och engagerat bemött. Oavsett om man kommer in för att ta ett familjefotografi eller om man kommer hit som företagskund så vill vi att kunden alltid ska känna att vi ger 100 %, är engagerade och använder allt engagemang och kreativitet för att kunden ska få en så bra upplevelse som möjligt.

För att Therese och Emelie ska kunna jobba som de gör, är de väldigt noga med att de varje år lägger tid på att utbilda sig själva och lära sig nya saker och kunna leverera nya produkter och tjänster av den allra högsta kvalitén.

De stora utmaningarna med att jobba som fotograf i dag och i en mindre stad är att få lönsamhet i det de gör.

- Här där kundunderlaget inte är så stort som i en större stad så behöver man kunna mycket av allt. Det är svårt att vara nischad och nyfödd fotograf i en stad av Avestas storlek, här behöver man kunna göra lite av varje och det tycker jag är en stor fördel för det har tvingat mig att bli väldigt bred och duktig på allt möjligt, jag har lärt mig mycket just på grund av det.

Den stora fördelen för Therese att driva sitt företag i Avesta är framförallt att det är så otroligt enkelt. Hon brukar säga att hon är för lat för att bo en storstad.

– Här har jag nära till allt, behöver inte sitta i bilköer och får på så sätt mycket mer tid över. Sen ligger Avesta också bra geografiskt för den verksamhet vi bedriver: vi har nästan halva Sveriges befolkning inom ett par till tre timmar härifrån och många stora städer kan jag åka till över dagen för jobb och komma tillbaka samma dag och sova i min egen säng.

Det var många som sa till Therese när hon började som fotograf att det skulle bli väldigt svårt att göra sig ett namn som fotograf och bo kvar i en liten stad, de menade att det skulle bli lättare för henne om hon bodde och jobbade i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Men den typen av marknadsföring som finns tillgänglig idag med sociala medier av alla de slag har ju gjort det otroligt enkelt att bo var som helst och ändå nå ut till följare och potentiella kunder. Både i närområdet, nationellt och internationellt.

-Vi jobbar mycket med marknadsföring på Instagram, det arbetet har lett till att jag har fått bli ambassadör för stora märken inom fotografin både i Sverige och internationellt.

Till och från har det funnits andra fotografer som har haft sina verksamheter samtidigt som Ateljé Linslusen.

- Det är jättebra! Alla företag mår bra av att ha lite konkurrens, man är tvungen att vara på tå och utveckla sig hela tiden.

Therese tycker de största konkurrenterna inte är andra fotografer utan snarare andra (ej livsviktiga) saker som familjer väljer att lägga sina pengar på. Det kan exempelvis vara reseföretag, inredningsföretag och klädföretag.

När man titta på trender och det som är extra populärt inom familjefotografering just nu så är fotografering av nyfödda i topp.

-Det är både roligt men också en jättestor utmaning. Man vill helst att bäbisen ska sova gott och det kan ta allt från fem minuter till en timme eller till och med drygt en timme.

Förutom det går det från att för några år sen ha varit nästa bara studiofotografering, när det kommer till barn- och familjefotografering, till att idag vara mer utomhusfotografering

– Det är kul med blandningen och att det blir lite nytt för oss.

Det som har pushat Therese till att utvecklas och bli bättre hela tiden är att vara med i olika tävlingar. Therese har tävlat både i Sverige och internationellt och oavsett om det går bra eller dåligt så lär hon sig jättemycket av att vara med på de olika tävlingarna.

-Framförallt får det mig att testa nya grejer och nya projekt, som inte är kundbeställningar, att faktiskt bli av. När det finns en deadline till en tävling så ser jag till att det blir av. Man får mycket inspiration och få se alla andra fotografers fina bilder.
Ett tips till er som fotograferar och vill utvecklas är att vara med och tävla med era bilder!

Therese vision med företagandet är att hon ska få fortsätta med det som hon älskar att göra. Och att hon ska kunna göra det ihop med både företags- och privatkunder.

-På något vis så finns den här 6-åriga tjejen kvar. Hon som fick en gammal kamera av sin mormor och tyckte att det var det roligaste som fanns. Det är precis lika roligt idag om inte ännu roligare. Jag hoppas få känna den här glädjen tills jag kanske blir pensionär, eller kanske aldrig blir pensionär!