Egentligen hade han tänkt bli systemvetare. Han började också på utbildningen, men Safak längtade efter att jobba och få lön.

Så han blev sin egen. Idag har han återvänt till Avesta där han öppnat Mondi Café. Ett ställe för skratt och samtal, trots att Safak som barn var både blyg och tyst.

– Jag tar igen det som vuxen, skrattar han och fortsätter

– Jag älskar att samtala med mina gäster. Varje gäst har något att lära mig. Och det är min drivkraft - att utvecklas. Att lära mig något nytt. Varje dag.

Mondi café är ett av Avesta centrums nyaste mötesplatser. I hörnet vid Köpmangatan och Kungsgatan kan hans gäster blicka ut över stadslivet som i corona-tider dessvärre glesats ut.

– Corona kom när vi haft öppet ungefär 6 månader. Det var inte vad vi behövde. Besöksantalet sjönk. Som tur har fastighetsägare hjälpt oss och nu har det vänt. Och vi har bra rykte.

Kanske för att Safak är lite av pedant. I kylen står varorna i behållare som är både inplastade och försett med lock. Varje tallrik som dukas fram för kunden ska vara perfekt

– Vi tänkte – när vi öppnade – att maten också skulle vara nyttig så vi satsade mycket på sallad. Men det var när vi ändrade menyn som gästerna hittade hit.

Sedan han fått alkoholrättigheter och förlängt öppettiderna har besöksantalet ökat.

– Framför allt säljer jag mycket mera mat!

Safaks café är inte hans första företag, men det första i Avesta, dit han kom tillbaka för några år sedan.

– Jag är kurd från Turkiet. Vi kom hit till Avesta när jag var 13 år. Mamma fick jobb på ett städbolag och jag gick i skolan, Jag var blyg och tillbakadragen – vilket man väl kanske inte tror idag. På gymnasiet gick jag elprogrammet.

Efter studenten gick han arbetslös i ett år, började sedan på universitetets systemvetarlinje men hoppade av och började hjälpa sin kusin på dennes restaurang i Uppsala. Efter en tid startade han en egen restaurangverksamhet.

– Den sålde jag sen av olika skäl, och flyttade tillbaka till Avesta där jag började jobba med ungdomar på HVB-hem. Där lärde jag mig otroligt mycket psykologi och hur man hanterar folk.

Tillsammans med en kompis bestämde han sig sedan för att starta Mondi café. Ett världsligt café.

– Jag hade en bild av en öppen och fräsch miljö. Jag tog hjälp av kompisar som kan det här med design och reklam. Fast vissa elledningar drog jag själv.

Avesta betraktar han som hemma idag.

Ja, mer hemma än Turkiet. Avesta innebär lugn och ro för mig. Alla känner till varandra. En bra plats att bo på för en familj. Här kan man få en herrgård för en liten lägenheten i storstan.