Efter det överraskande samtalet från den svenska ambassaden har mycket hänt. Den dåvarande studenten, Penikandjomon Kone från Elfenbenskusten, tog ett stort beslut när han bytte familjens trygghet mot okända Sverige. 10 år senare startade Kone sitt första företag i Avesta. Idag siktar P.Solenergi och VVS service AB på att fortsätta växa, men ambitionerna slutar inte där. Kone vill också fortsätta dela med sig av sin kompetens och ge tillbaka till hemlandet i Västafrika.

Med franska som modersmål och begränsad engelska studerade Kone plötsligt på Chalmers i Göteborg. Utbildningsplatsen, som ambassaden tämligen oväntat tilldelat Kone, var sett till förutsättningarna inte alldeles enkel att ta sig igenom. Långa kvällar satt Kone på biblioteket där han ihärdigt lärde sig det nya språket genom att läsa barnböcker parallellt med kurslitteraturen i miljövetenskap. Ett år senare började nästa äventyr när kärleken skulle komma att ta honom ännu längre norrut.

- Egentligen hade jag inga planer på att flytta till Sverige. Men möjligheten till utbildning var för bra för att tacka nej. Ibland förvånas jag över att det gick så bra, men vill man så går det. Sedan har jag fått bra hjälp och rådgivning i Avesta som har hjälp mig komma dit jag är idag.

När Kone gick till Arbetsförmedlingen i Avesta för att vidareutbilda sig fick han möjlighet att gå en VVS-utbildning i Uppsala. Efter ett teoretiskt år, två lärlingsår och några års arbetslivserfarenhet startade han som certifierad VVS-montör sitt första egna företag. Med bra stöd från kommunen och ett orubbligt inre driv grundade han företaget år 2004.

- Britt Solweig har hjälp mig sedan hon arbetade på Nyföretagarcentrum i Avesta. Idag är hon min företagsrådgivare, men också som en del av min familj. Jag, min fru och våra barn kan åka till henne för att fika när som helst. Hon ger mig alltid ny energi och en klapp på axeln när jag behöver det.

P.Solenergi och VVS service AB tar sig an alla sorters uppdrag, stora som små. Med fokus på service och mångsidig kompetens hoppas Kone att företagets goda rykte sprider sig och de får än fler kunder.

- Avesta är en bra plats för nystartade företag och jag har fått kanonhjälp, men man måste vilja. Jag brukar säga att ”när jag inte jobbar, jobbar jag”. Det här gör jag för min familj och för att jag ska kunna lämna efter något till mina barn.

P.Solenergi och VVS service AB finns numera även i hemlandet Elfenbenskusten. Där finns ett stort behov av Kones yrkeskunskaper men han ser fler förbättringsmöjligheter.

- Just nu har vi en filial i Elfenbenskusten med ungefär lika många anställda som i Sverige. Där nere saknas det VVS-kompetens, vilket gör att vår verksamhet är väldigt efterfrågad. Högt uppsatta regeringsmän har berättat för mig hur mycket de uppskattar att jag kommer tillbaka och delar med mig av kunskapen.

Afrika förutspås stora möjligheter för tillväxt. Utöver VVS har företaget fått i uppdrag att utvärdera en större hotellkedjas nytta av nya solfångare – en energilösning som han tror kan komma till stor nytta i hemlandet. Kone är även i full gång med att översätta svenska kursböcker inom VVS för att sedan starta en VVS-skola, med svensk standard.

- Afrika behöver inte bistånd, de behöver investeringar. Jag brinner för VVS-skolan och vill verkligen ge tillbaka till de unga i mitt hemland - de är kontinentens framtid.