Byggmästaren Ernst Sundhs byggbolag var en gång i tiden ett av Sveriges största. Vänskapen mellan honom och den världsberömde arkitekten Alvaro Aalto ligger än idag till grund för utformningen av Avestas stadscentrum – vars utveckling fortsätter. Då som nu med släkten Sundh deltagande.

Sundh Center, mer känt som Aaltohuset, är Avestas kanske mest kända byggnad. Det porslinsklädda åttavåningshuset är en av tre byggnader i Sverige som den finländska formgivaren och arkitekten Alvaro Aalto ligger bakom. Den idag minnesmärkta byggnaden uppfördes av den lokale affärsmannen Ernst Sundh. Efter några år försvann dock huset ur familjens ägo. När det 30 år senare åter var till försäljning tog en annan Sundh chansen att köpa tillbaka det.

-Som ung pojke besökte vi ofta Avesta. Jag minns hur vi åkte och tittade på Aaltohuset tillsammans, säger Stefan Sundh.

Stefan Sundh är idag ägare till Sundh Fastigheter som äger fastigheter i Avesta och några andra städer. Men det skulle ta flera år och långa omvägar innan Stefan kom tillbaka till södra Dalarna.

-Som 13-åring flyttade vi till Liberia. Min far arbetade som byggnadsingenjör på en mineralgruva i djungeln norr om Monrovia. Jag gick i skolan och praktiserade på gruvans laboratorium. Efter det bodde vi ett tag i Tunisien.

Stefans livsväg ledde åter till Sverige, och likt släktingen Ernst och sin far även till fastighetsbranschen.

-Jag arbetade för bland annat Folksam och AFA. Sedan startade jag eget. Till Avesta kom jag tillbaka när mäklarbyrån i Borlänge ringde och berättade att Aaltohuset var till salu. Efter det gick allt väldigt snabbt.

År 2004 blev så det karaktäristiska huset, som den unge Stefan alltid hade beundrat, åter del av Sundhsläkten.

-När huset köptes tillbaka var det en stor grej. För såväl mig som hela familjen. Jag har investerat mycket på att återskapa miljön. Både in- och utvändigt.

2011 köpte Sundh Fastigheter även Avesta Galleria i Avesta centrum. Förutom butiker finns där ett modernt kafé, en bowlinghall och ett hotell på övervåningen. Det är ingen slump att Stefan sedan återkomsten fortsätter att satsa på Avesta.

-Avesta har ett väldefinierat centrum. Längs gågatan finns en blandning av butiker, kontor och lägenheter. Dessutom gott om parkeringsplatser. Förutsättningarna för att Avesta centrum ska fortsätta leva och utvecklas är goda.