Att Bergslagen har fått sitt namn efter områdets många bergsbruk vet de flesta om. Men att en stor del av traktens framgångar bygger på kringliggande näringsliv är inte lika väl känt. Industrin har i alla tider varit i behov av reservdelar för att samhällsmaskineriet ska fungera. Idag spelar företag som snabbt kan tillhandahålla reservdelar till högteknologiska maskiner en viktig roll för att industrin ska fungera. Inte minst i Avesta.

Ett sådant företag är Wåhlins Skärteknik AB. Avestaföretaget har i mer än 30 år varit en både viktig och skicklig leverantör till stora företag såsom SSAB, Sandvik och Outokumpu. - Vi arbetar med beställningar i storleken från en tändsticksask till 500 ton tunga projekt. Vi sköter delen som kallas ”grovdetaljen”, som sedan går via verkstäder till gruvbruken. Det som utmärker oss är förmågan att snabbt ställa om och leverera. I snitt en dag för leverans, säger VD:n Josef Wåhlin.

Wåhlins Skärteknik AB har funnits i tre decennier och har idag tolv anställda. Den nuvarande VD:n och Avestasonen tog år 2008 över verksamheten från sin far. Företaget specialiserar sig på skärning av främst stål, men även andra material. Detta görs i millimeterprecision med hjälp av den senaste teknikens laser-, gas- och plasmaskärare.
- Vi har moderniserat verksamhet genom att bland annat digitalisera. Det senaste nytillskottet är en högteknologisk fiberlaser som breddat vårt utbud ännu mer. Vi har även fått in ny och ung arbetskraft. Visar man framfötterna hos oss finns det goda möjligheter till jobb.

När Josef inte arbetar är det familjen, motorsport och skidslalom som gäller. Han trivs bra i Avesta och den kringliggande naturen. - Det är skönt att bo här och slippa trafikköer. Det märks att det satsas och att vi blir fler. I Avesta finns kompetens, men framförallt en sammanhållning och framåtanda.

Josef ser med tillförsikt på landsbygden och i synnerhet Avestas framtid. - Det finns ett bra samarbete inom näringslivet, men också med kommunen. Jag är övertygad om att industrin kommer att leva kvar. Men för att finnas kvar, måste vi våga satsa och vara med i förändringen.