Henrik Ekequist med familj bytte Stockholm mot Avesta. Tack vare sitt nystartade företag lever han ett mer flexibelt och fritt liv lagom långt ifrån storstadsstressen, med fokus på det som verkligen är viktigt i livet.

Familjen Ekequist hade redan tagit beslut om att byta Stockholm mot Avesta. De hade köpt en tomt och börjat skissa på drömhuset – sedan slog pandemin till. Att genomföra en flytt och bygga en villa i pandemitider var sannerligen inte lätt, men med livet på plats i Avesta var det helt klart värt det, menar Henrik Ekequist.

-Tid är en begränsad resurs, något man verkligen inser som småbarnsförälder. Det kan lätt gå två timmar till pendling varje dag om man bor i en förort till Stockholm. Sen ska du handla, laga mat, tvätta, diska och allt det där. Just tidsaspekten, att jag får mer tid med barnen nu, är otroligt mycket värt.

På ett professionellt plan hade Henrik Ekequist redan börjat fundera kring fördelarna med distansarbete. Efter många år i kommunikationsbranschen i olika roller önskade han sig en enkel tjänst som kopplar ihop kunder med den bästa kompetensen från hela landet, oavsett geografisk plats. I spåren av pandemin såg han möjligheten att starta ett eget företag för att erbjuda den tjänsten – och det var precis vad han gjorde. Med den digitala omställningen går det galant att driva företaget från Avesta.

-Hela samhället har höjt sin digitala beredskap. Nu är digitala möten standard och det gör introduktionsmöten så otroligt mycket enklare. Alla är vana vid det nu.

Digifysiskt företagande – helt enkelt
Det digitala må fungera bra, men när Henrik behöver arbetsro eller ta ett fysiskt möte så åker han till rummet han hyr på ett av stadens kontorshotell. Att han skulle hyra in sig på ett kontor är något han inte alls hade planerat – men som han nu ser som en stor tillgång.

-Kontorshotellet blev lite av en överraskning, då jag hade tänkt ha enbart ett hemmakontor. Ibland blir det bara för mycket distraktioner hemma. Som egenföretagare får man här en social gemenskap, plats för medarbetare och samtidigt möjlighet att hitta nya uppdrag. Det är värt mycket.

Många kunder har såklart kontor i Stockholm, men tack vare att Avesta ligger på bekvämt pendlingsavstånd till huvudstaden funkar det utmärkt att fortsätta jobba mot den marknaden. Tågresan tar bara en och en halv timme, något som Henrik lyfter fram som en stor fördel.

-Eftersom jag ville starta ett företag så behövde jag ha kvar Stockholmskopplingen. Mitt kontaktnät finns till stor del där och det underlättar att ha närhet till en större stad just i det här fallet. Med tåget kan jag smidigt och snabbt åka ner över dagen och sitta hos en av mina kunder och jobba och ändå vara hemma i rimlig tid.

Tid med familjen allra viktigast
Stockholm må ligga på behändigt avstånd, men det är hemma i Avesta som familjen spenderar större delen av sin tid.

-Det är mycket lugnare här än i Stockholm, men kommunen vill växa och utvecklas och det märks. Här finns nästan allt man behöver, med bra tillgång till affärer, sim- och ishallar, en skejtpark som min dotter gillar, vackra områden kring älven och närhet till friluftsliv. Det är nära till allt. Man jobbar på att främja företagsklimatet. Det är tydligt att Avesta har höga ambitioner.

Rekommenderar du andra att flytta till Avesta?
-Det gör jag verkligen. Mer tid för barnen, mer fritid och närmare till friluftsliv och andra aktiviteter. Flytten har gett mig ny energi, både på ett personligt och ett professionellt plan. Man får nya tankar och idéer av att komma till en helt ny plats, man vill satsa och tänker att ”nu jäklar ska jag framåt”.

Läs mer om Henriks företag Bee For Hire.