Acasas 56 nya lägenheter inflyttningsklara i juni 2024

Första juni nästa år är byggföretaget Acasas nya lägenheter på Dalergränd i Avesta, inflyttningsklara. Det är de senaste tillskottet av nya bostäder i Avesta.

-  Grunden för husen är klar. Själva husen byggs i Sunne och ska monteras här i Avesta, berättade företagets VD Kourosh Farhang när han gästade Avestas Företagarfrukost. Det nya bostadsområdet ligger vid Dalergränd som är en parallellgata till Skillinggränd.  Markarbetet för de totalt sex husen har intensifierats under hösten för att nu stå klart för montering av husen.

Det handlar om totalt 56 hyresrätter, fördelat på sex 1:or, tolv 2:or, 20 3:or och 14 4:or. Husen som byggs i trä förses också med hiss. Till lägenheterna ingår en balkong eller en uteplats i sydstläge. Till lägenheten finns även tillgång till en utomhusparkering och ett förråd i anslutning till varje lägenhet.

- Husen bygger vi med naturliga och klimatsmarta material. Uppvärmning sker med fjärrvärme. Intresset för bostäderna är stort. Ett drygt 30-tal personer har redan hört av sig, berättade Kaurosh Farhang på mötet.

Hyran för de nya lägenheterna ligger på mellan 7 500 kronor och 9 500 kronor. Själva husen byggs i Sunne och kommer att monteras på plats under vintern. Inflyttning beräknas ske 1 juni nästa år.

- Självklart kommer vi att hålla tiden, säger Kaurosh Farhang.

Acasa Bostad AB är ett Stockholmsföretag som bildades 2015, och som framför allt specialiserat sig på att bygga på mindre orter. Bland annat har de byggt bostäder i Enköping, Linköping, Gagnef och Ronneby. Företaget bygger såväl hyresrätter som bostadsrätter, vårdboenden och studentlägenheter.

- Att vi valt att etablera oss i Avesta har att göra med att vi vill växa i Dalarna. Just i Avesta blev vi väldigt tilltalade av tomterna vid Dalergränd. Det är 500 meter till centrum och nästan vägg-i-vägg med Tennisklubben, sa Kourosh Farhang.

Bostadsprojektet i Avesta är redan beviljat 26 miljoner kronor i statligt investeringsstöd. Dessa pengar kommer att betalas ut när företaget uppfyllt alla åtaganden.