Så var Avestasamtalen - december 2023
Den nationella konferensen om basindustrins möjligheter och framtid

Avestasamtalen går av stapeln varje år, med undantag för åren med pandemi, och är en konferens vars syfte är att bidra till en fortsatt stark utveckling av svensk basindustri. Verket fylldes med ca 150 personer under dagen och årets tema var svensk basindustris betydelse och roll i kris. Här är en sammanfattning från dagen.

Avestas kommundirektör Tobias Åsell och näringslivschef Sofie Jutner inledde med praktisk information om dagen. Sedan var det Blerta Krenzi (S), kommunstyrelsens ordförande som frågades ut av dagens moderator Lennart Ekdahl. Blerta lyfte bland annat Avestas rika föreningsliv som en av det positiva med att bo leva och verka i Avesta kommun. Blertas önskan för Avesta är att få mer medel till äldreomsorg och skola.
Summeringen av dagen är att alla behöver hjälpas åt och arbeta tillsammans för att svensk basindustri ska kunna ställa om snabbare till att bli mer grön och att fortsätta vara konkurrensledande. 

Fredrik Olovsson som är riksdagsledamot (S) påpekade att vi har en fin utveckling inom industrin på flera orter i Sverige och att den utvecklingen är större i Sverige än i många andra länder. Men för att få den industriella utvecklingen som Sverige önskar ha och för att fortsätta vara konkurrensledande behövs det en smsyn över blockgränserna. Utvecklingen behöver ske i snabbare takt både för klimatet och för konkurrensen i världen. Han anser att staten har en roll i det här förändringsarbetet. 

Om vi inte ger industrin möjlighet att ställa om och de nya verksamheterna kan starta så kanske vi inte har den elen som vi vill ha 2045 (Fredrik Olovsson)

Martin Kragh, biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid UI, föreläste om världen efter Putins krig mot Ukraina, det var också hans rubrik för dagens presentation. Martin Kragh pratade bland annat om krigets stora konsekvenser utanför Ryssland och Ukraina och att det sker en paradoxal utveckling just nu då många trodde att Rysslands ekonomi skulle fallera. Men Ryssland har en flexibel ekonomi med mycket reserver, till skillnad från vad Sovjetunionen hade. Trots många sanktioner, kan Ryssland fortsätta att exportera olja och gas till Indien och Kina. På sikt kommer dock världsekonomin att göra sig mindre beroende av olja och gas och då kommer den ryska ekonomin att stagnera då olja och gas är Rysslands enda exportvara. 

Patrik Engström Metall, Pontus Georgsson Pappers
Omställningen och omvandlingen inom industrin går inte saktare i morgon. Det betyder att vi måste vara på tårna redan idag, sa Patrik Engström Metall och fick medhåll av Pappers förbundsordförande xx som menade att för att klara den omställningen är samverkan viktig.

Thomas Hellgren, polisen
Polisen jobbar idag förebyggande och avskräckande i form av närvaro och med utrustning för att möta gängkriminaliteten. Den breder ut sig och tar plats i politiken, i rättsväsendet, i företag, ja, i all verksamhet. Den drivs av pengar. Det är också pengar men också hot, som är grunden till rekryteringen av ensamagerande ungdomar. De är Svårare att möte och utgör den största risken idag.

Hur har det då blivit så här? Enligt Thomas Hellgren utgör vår tillit till systemen och vår naivitet ett smörgåsbord för kriminella att enkelt lura systemen. För att motverka det krävs mer kontroll och tuffare granskning. Och kanske är något ändå på gång då Thomas Hellgren tycker sig se att det blivit lugnare.

Laura Hartman som tidigare varit chefsekonom på LO pratade om vem som ska göra vad gällande samhällsutmaningar i tider som är väldigt svåra att förutse.

Hon pratade om att finanspolitiken varit onödigt stram och att det lett till att tillväxten bromsats.  

Andra punkter som togs upp var frågor kring brister i infrastruktur, bostadsfrågan där bland annat investeringsbeslutet togs bort samt kraftförsörjning är flaskhalsar som hindrar den gröna omställningen.

Ansvar behöver tas av både kommunen och näringslivet men framförallt staten för att vända lågkonjunkturen. Ett kraftfullt statligt investeringspaket behövs. Det behövs helt enkelt en möjliggörande politik och skapa en kod grön där acceptans för omställning är avgörande.

Tobias Hansson, Hitachi Energy
Tobias Hanssons titel på sitt föredrag var Elektrifieringens roll för industrins omställning och ett robust elsystem.

I dag är energisystemens betydelse för basindustrin långsamt och jobbigt. Men vi är bara i början av denna energiomställning. Sverige har legat platt i 30 år utan underhåll av elnätet. Nu går vi in i en ny fas av omställning och utveckling, där tillgången på el och effekt är viktigt.  Men det går långsamt i Sverige, sa Tobias Hansson.

Ett av skälen kan bero på att det pågår flera revolutioner på samma gån; den fossilfria omställningen, att fordonsflottan ökar med el- och hybridbilar och att industrin i form av basindustrins omställning kräver el för att kunna använda vätgas i sin produktion. I det sammanhanget lyfte även han frågan om tillståndsprocesserna som ett hinder.

Det går för långsamt. Och jag vet inte var det sitter fast. Här skulle behövas en koordinering av myndigheter. Vi behöver få upp ångan igen, på samma sätt som vi jobbade för 30-40 år sedan.

Vi måste också inse att solcells- och vindkraftsparker är kostnadseffektiva. Dom löser problemen i tröghetsmassan.

Per Hidesten, managing director & Fredrik Gunnarsson ansvarig kompetensförsörjning berättade om att under de kommande åren kommer industrin skapa 50 000 nya jobb i hela landet och då kompetensförsörjningen är avgörande vill Industriarbetsgivarna fortsätta arbeta vidare med de  system och regelverk som tagits fram under till exempel pandemin.

De frågor som påverkar den gröna omställningen är främst kompetensförsörjningen och elkapacitet och därav är det viktigt att ha ett stabilt kompetensförsörjningssystem och arbeta med olika sätt för att påverka politiken åt rätt håll.

Peter Wigert Svenska Kraftnät gav sin syn på elkonsumtion och eldrift.
Vi har ett leveranssäkert elsystem i vårt land, men vi går mot ett våldsamt mycket större system. Men det tar 10-14 år att bygga en stamledning som kan möta den efterfrågan.

Han vände också på tidigare frågeställningar om varför utbyggnaden av el inte går fortare, genom att fråga vad industrin kan bidra med.

Basindustrin kanske kan flytta produktion till lågpristimmar och minska produktion vid hög belastning. Eller att helt enkelt avstå från produktion när elen är som dyrast. Men det kostar att vara flexibel.

Han gav i det sammanhanget Ukraina som exempel på att hantera ett robust nät med återkommande bortkopplingar genom att elen flyttas från område till område. En påfrestande situation för många men som så småningom uppfattas som normal verksamhet.

Men i händelse av krig då?

i har samma ansvar som när det är vardag. Vi kan styra hela systemet om regeringen bestämmer då. Vi ska upprätthålla nationell drift då också.

Stora Enso, Linda Stinesson  och Outokumpu Christian Dufhaus
Stora Enso lyfte fram sin position som världens första kartongfabrik med fossilfria produktion, i raden av omställningar som krävts för basindustrin senaste åren.

De här förändringarna är här för att stanna. Det nya är numera det normala. Vi kommer att ständigt få nya krav och förutsättningar. Då krävs innovationskraft i form av mod och drivkraft i att ta snabba beslut. Av misstagen lär vi oss att ta nya vägar och prova, sa brukschefen Linda Stinessen.

Outokumpus Avestachef Christian Duhaus erkände att situationen i Ukraina påverkat hans bolag.  Det har inneburit att bolaget fokuserat än mer på kunden; Vikten av att bli kundens första val och utifrån de behovs som då krävs se vad bolaget kan kontrollera. Förutom kvalitet blir då prisfrågan aktuell och för att erbjuda varor till bästa pris krävs billigare råmaterial varför industrin återanvänder allt mer material idag.

Google, Sara Övreby och EcoDataCenter John Wernvik
Dessa bolag, som av många betraktas som en del av den nya basindustrin, berättade om sina planer.

Johan berättade om 2-miljadersatsningen på en ny, andra site i Falun och ett nytt cirkulärt akvaponiskt system i Östersund, där överskottet på värme från datacentret ska värma upp växthus.

Sara Övreby från Google, som sa sig hoppas att kunna bygga Googles stora site i Horndal i Avesta, påpekade dataindustri som en förutsättning för att i sin tur möjliggöra basindustrins utveckling.

Det vi erbjuder är ju datatjänster och de gör det möjligt för basindustrin att minska koldioxidanvändningen, sa Sara Övreby.

I en kris var bägge parter överens om att tillhandahålla korrekt information och kunskap om det som kan hända. Säkerhet är dessutom vikt

När det gäller våra kunder i datacentret skulle ni bar se den säkerhetsprocess som man går igenom med kunden.

Helena Höij
Sista talare var landshövding Helena Höij som sammanfattade dagen med att lyfta fram de ökade kraven på beredskap och robusthet för basindustrin, men också att det nya är det normala vilket kräver förberedelse men också agerande utifrån det.

De fyra utmaningar hon noterade för basindustrin framöver är arbetskraft, bostäder, energisystem och infrastruktur.

Basindustrin har en lång och framgångsrik historia som lagt grunden till vår välfärd. Vi har ställt om förr, och utifrån de perspektiv och reflektioner vi hört idag har vi goda förutsättningar för att också göra den nya, gröna omställningen, sa Helena Höij.

Dagen förgylldes av Avesta Kulturskola som underhöll med musik och elever från Försäljnings- och serviceprogrammet som arbetade med de praktiska under konferensen.