Umax bygger multihall i Avesta

I slutet av januari väntas byggföretaget Umax sätta spaden i jorden för att bygga en multihall i Avesta innehållande bland annat padelhall, kontor, hotell och restaurang. Bakom projektet står Avestaföretagaren Pontus Björklin.

- Att beskedet kom dagen före julafton blev kanske lite överraskande men extra kul. Det här är en rolig grej för Avesta, menar Pontus själv som berättar att det första spadtaget för den totalt 7600 kvadratmeter stora byggnaden planeras till slutet av januari.

Byggnaden ska ligga intill Ingo-macken i höjd med Skogsbo. Den kommer att inredas för bland annat en padelhall, en bilhall, lokaler för kontorsverksamhet och ett hotell med 46 rum, restaurang och konferensrum

- Jag har redan flera intressenter till hotell och restaurangen. Padelhallen kommer (speedwayprofilen) Tony Rickardsson att driva, berättar Pontus Björklin.

När det gäller kontorslokalerna innebär det nya bygget att ett behov kan stillas.

- Jag har fullt i kontorshotellet i Strömsborg idag. Där har jag fått försöka bygga om för att få plats med ett kontor till. Dessutom har jag företag på vänt. Dom kan jag erbjuda nya lokaler i Skogsbo.

Den nya byggnaden kommer att byggas i två våningsplan. Projektet är unikt då det också kommer att byggas främst i trä med stödjande stålkonstruktion. Umax beskriver det som KL-träpaneler som delvis kommer att vara synliga vilket ska ge en naturlig känsla för byggnaden. Fasaden för multihallen byggs i trä blandat med svart plåt. Umax har utvecklat multihallsbygget tillsammans med Fyk, Fransson & Petza Arkitektkontor AB

Avtalet för totalentreprenaden uppgår till en summa om 100 miljoner kronor.

Investeringen innebär också att Pontus Björklin nu ökar ut sitt fastighetsbestånd ytterligare i Avesta.

Det här med fastigheter började ju mer som en hobby vid sidan av mina andra företag. Nu tar det nästan all min tid. Jag har nog 60 000 kvadratmeter lokalyta idag. Just det här projektet har nog tagit ett år i förberedelser, säger Pontus Björklin som kan kännetecknas som en verklig entreprenör med många, goda kontakter.

Hur är det då att vara företagare i Avesta?

- Jag tycker det fungerar bra. Det här senaste året har varit speciellt och faktiskt värre än vanligt vad gäller jobb. Men bra. Väldigt bra! Jag har bland annat anställt för att hinna med allt. Att det här projektet nu kan komma gång känns jättebra.