Vandra Bruksleden i Avesta

Tidigare var etapp 26, Lillsjön-Tråbacken, den sista etappen av Bruksleden. Sedan i höstas finns den efterlängtade förlängningen, etapp 27 Tråbacken-Krylbo! Från Tråbacken, genom Avesta till Krylbo i anslutning till buss- och tågstation, får du uppleva både vacker natur och spännande kultur.

I början av sträckan, efter cirka 600 m, kan du göra en avstickare och uppleva visenter på nära håll. Efter ytterligare cirka 1 km kommer du fram till Dalälven och Gamla Byn. Gamla Byn består av tidigare arbetarbostäder med anor från 1600-talet.

Här fortsätter du din vandring på den så kallade älvpromenaden längs Dalälven. Här kan du passa på att ta en tur till Verket. En magisk mix av historia, konst och modern teknik. Den gamla järnbrukshyttan från 1874 har förvandlats från tung, sotig och mullrande industrimiljö till en ny mötesplats mitt i hjärtat av Avesta, Koppardalen. Längs Dalälvens älvpromenad tar du dig till slutdestination Krylbo station, eller varför inte ta dig runt och tillbaka till Avesta centrum.

Etapp 27A tar dig till Krylbo genom vacker natur men väljer du i stället etapp 27B får du uppleva både natur och kultur i form av Verket och Döda fallen.