Möt den blomstrande inspiratören. Det här är Linda Hansson som är 46 år och älskar blommor. Det har hon gjort sen hon var liten.

Vad har du blivit inspirerad av?

-Jag får inspiration av blommor och unika lokaler där jag ser att jag kan ta en vacker bild.
Jag vill främst tacka två personer som inte finns kvar i livet längre. Mormor och morfar men även farmor. Morfar odlade galet mycket. Jag var med min farmor hela dagarna om somrarna i Värmland i hennes barndomshem där det odlades blommor och grönsaker. Så redan där som åttaåring började jag binda buketter.

Många tycker att Linda är en influencer men hon ser sig själv som en inspiratör och att få inspirera är fantastiskt säger hon.
Linda är utbildad Florist och har jobbat som det i många år. Hon har en lokal i centrala Avesta och den har hon haft i drygt fyra år. För de som känner till Avesta så var lokalen en gång i tiden en butik som sålde fisk över disken, då hette den Fiskpelles. Hos Fiskpelles var Linda ibland med sin farmor och handlade.

Idag använder Linda lokalen som kreativ verkstad och pop-up butik. Hon håller kurser för både företag och privatpersoner i sin verkstad. De flesta av dem som deltar på kurserna är på långväga besök, det är endast ca 10 % av hennes besökare som kommer från Avesta.

Så vad gör Årstidens Bästa egentligen?
Linda odlar blommor, många Dahlior (ungefär 270 knölar!) i sin trädgård och i sitt växthus i Skogsbo, en stadsdel i Avesta och för exakt tio år sedan fick hon en fråga av sin kompis om hon inte skulle skaffa Instagram. Så hon började med att fota sådant hon tycker om och då blev det blommor i olika blomsteruppsättningar som hon själv skapar. När hon själv är med på bild använder hon stativ eller så swishar hon någon tonåring därhemma. Sedan lägger hon ut fotona på Instagram och har idag över 134 000 följare.

-Då
(för tio år sedan) var det ganska lätt att få följare jämfört med nu. Idag är det helt andra algoritmer som styr.

Hon fotar gärna till någon tidning, det är något av det roligaste hon vet. Till jul kan man se hennes foton i utvalda tidningar, hon har varit med i både Lantliv och Jeanne d'Arc Living.

Linda är självlärd fotograf som älskar att fota men hon jobbar också med olika uppdrag som att marknadsföra produkter åt olika företag, som Öjbro Vantfabrik och Iris Hantverk.
Lindas foton blir till posters och kort med hjälp av företaget Cardstore. Flera butiker är återförsäljare: bland andra Vackra Viola, Blomsterstugan och Paper Town säljer korten.

-Jag får nypa mig i armen för den kollektionen för den är jag jättestolt över. Men jag vill att varenda blomsterbutik ska sälja mina kort – det skulle vara en dröm.

För varje kort som säljs får Linda bara ören. Förra året var det ca 100 000 kort som såldes.

Linda jobbar nästintill heltid på Per Kvadrat (en lokal golv-, färg- och tapetbutik) och absolut heltid på Årstidens bästa. På Per Kvadrat får hon inspirera andra till att välja tapet och färger, vilket hon trivs med.
Drömmen var att ha en butik när hon utbildade sig till florist, sedan jobbade hon som florist på Rutbo Handelsträdgård i många år. Har även jobbat hos Ellinor i Blomsterstugan och efter det blev det Flügger färg. Hon hade dessutom en butik hemma i källaren i många år.

När har du öppet då?
-Jag har inte öppet…Öppettiderna är: till advent, en gång innan jul, och så inför påsken.

Vill man nu veta när Linda har öppet så är det bäst att följa henne på Instagram @arstidensbasta.

Hur ser framtiden ut?

-En dröm är att kunna leva på det här. Jag vill göra en bok, det är största drömmen.
Jag har varit på möte med Bonnier… jag ska ta mig den tiden…

 

Lindas tips på smultronställen i Dalarna
I Avesta: Verket, Visentparken, Gamla byn, Koppardalen
Övriga besöksmål som Linda gillar: Wij trädgårdar, St Skedvi med Skedvi bröd och så Kniva i Falun