Fabian Hästbacka är den sanne entreprenören. Alltid på väg. Alltid nyfiken på nya utmaningar. Så när han efter närmare 25 år som bildelsförsäljare äntligen kände att verksamheten bar sig, beslutade han sig för att starta nästa projekt. Nu bygger han en biltvätt. Ett pilotprojekt som kedjan BDS, där Fabians verksamhet ingår, följer med stort intresse. Dessutom utsågs han till Årets bildelsbutik vid Motorgalan 2019.

- Mitt intresse som företagare är att iscensätta saker. Se till att idéer går att förverkliga. Pengar i sig är långt ifrån det viktaste, säger Fabian Hästbacka som nominerats - för andra året i rad - till 2019 års Årets Butik, när det kallas Motorgalan arrangerar i november i år.

Män resan dit har varit lång. Kanske inte så krokig men väl arbetskrävande.

- Jag har alltid haft ett bilintresse. Så när pappa hastigt gick bort 1995 tog jag tidigare dagar där på över hans bilskrot i Horndal, som han startat 11 år tidigare. Jag hade inget jobb bara då. Jag jobbade dagtid på skroten, öppnade en liten bildelsförsäljning inne i Avesta efter jobbet och jobb med papper på kvällarna.

Att han skulle bli egen företagare var självklart. Han hade inom dess ansökningar om praktik i sin egen far och han hade erhållit starta sitt eget bidrag för att kunna serva maskiner i företaget.

Men det har varit ett tufft, tungt och kallt jobb. Den första tiden jobbade han utomhus, stundtals i minus 20 grader, med att skruva isär bilarna på skroten.

- Det var en hård skola, minns Fabian.

Män han gav sig inte. Bildelsförsäljningen från garaget hemma i Skogsbo ökade i sambandning. Han hyrde alternativ i sig i en lokal på Torpvägen, jag en fastighet som han senare erbjöds köpa. Han anställde en person till sin hjälp. När skrotbilspremien försvann 2007, valde han att lämna skroten i Horndal och helhjärtat satsa på nya bildelar. Idag har han 7 anställda. Tre bilar kör 20 000 mil per år bara med att leverera bilden från Avesta till BDS-verkstäder i hela mellansverige. Omsättningen har ökat från 2,5 miljon till 20 miljoner.

Idag fyller också hans verksamhet hela huset, som han dessutom rustat upp. Och det är på marken intill - som han erbjöds köpa av kommunen - som det ska stå en ny gör-det-själv-tvätthall klar vid årsskiftet.

- Jag hoppas bara att vi ska ha ha ström till anläggningen då. Kommunen har varit fantastisk i att hjälpa till med tillstånd och råd. Män Vattenfall och lantmäteriet är desto långsammare. Det är tråkigt att se hur de hindrar företag som kan ge både tillväxt och jobb.

Han vet vad han vill, Fabian Hästbacka. Något som bevisar av de många diplom och utmärkelser som Årets händelse och Årets BDS-är som pryder väggen i det rum som han avsatt för kundbesök och utbildning.

- Vår styrka är att vi kan ändra oss snabbt. Och personalen är med. Dom har full insyn i företaget och driften. Jag har också ett bonussystem för dom anställda. Vi avsätter även pengar för att vi ska kunna göra något gemensamt och roligt tillsammans. Personalen är det viktaste verktyget jag har!

Män Fabian är också noga med att vilja bredda kompetensen, att ständigt bli bättre - inte minst mot kund.

- Grovjobbet får mig alltid som företagare göra själv. Man måste ständigt syna sig själv och se vad man kan göra bättre. Kicken är när ett arbete man gjort börjar generera pengar. Det är inspirerande. Men då kommer ofta tankar på vad man kan göra mer ...

Den nya tvätthallen, som är det stora projektet just nu, består av 4 tvättplatser på en höjd av 3,6 meter. Det innebär att även mindre husbilar kan tvättas där.

- Jag vill tro att det här ligger helt i tider utifrån hållbarhet och miljötänk. Det är ju inte schampo-produkterna som är det farliga om du står och tvättar hemma på gården. Det är ju alla partiklar som lösgörs av tvätten.

Anläggningens brunnar är överdimensionerad för att Fabian - om tvätten går bra - ska kunna bygga upp ytterligare och tvätthall för större fordon.

- Jag har ambitionen att växa och då börja jag kanske 1-2 gubbar till. Jag bästa fall så föraren ju tvätten, som vi kan ha det allmänna tillsynet på, även kunder till butiken.

Alltid på språng. Ständigt på väg. Alltid titta framåt. För Fabian Hästbacka räcker det inte nå målet. Det ger honom bara inspiration till att gasa vidare.

- Ja, jag vill inte bli någon bittergubbe som inte vågade. Och just nu är det riktigt roligt att vara företagare.

Vad betyder då nomineringen till den nya Årets Butik? Och vad förare dig vidare?

- Utmaning och inspiration. Nomineringen är givetvis glädjande och sänder rätt signaler om vår verksamhet. Det stärker självförtroendet, både för mig personligen och för personalen.

- Oavsett om vi vinner tävlingen, så kommer vi alltid att försöka bli bättre på det vi gör! Det största priset är ju faktiskt dina kunder och arbetet med att locka fler kommer aldrig att börja.

Efter artikelns publicering, deltog Fabrian Hästbacka på Motorgalan 2019 - och vann! Han utsågs till bästa bildelsbutik i landet!