Avesta har mer än sin traditionella bruksverksamhet. Här blommar nya företag upp, vissa med siktet inställt på att erbjuda lösningar på en av morgondagens största samhällsutmaningar. Resan mot förnybara energikällor har börjat och innovativa Lorex från Åkersbyn, strax nordöst om Avesta, går en strålande framtid till mötes.

Susanne Holmberg är som hon själv uttrycker det infödd rakt in i en entreprenörsfamilj. Familjens landsbygdstaxi, som hennes farfar grundade, gav Susanne tidiga erfarenheter inom entreprenörskap och service. De egna barnen ledde till tillfälliga omprioriteringar, men blev samtidigt en anledning till att starta ett nytt företag. Ett företag med målet att bidra till en mer hållbar framtid för nästkommande generationer.

-          På fritiden började min sambo Rickard utveckla egna vindkraftverk hemma på gården och med hans driv och min erfarenhet bestämde vi oss för att grunda Lorex. Vi kompletterar varandra väldigt bra och bestämde oss för att göra något annorlunda och expandera. Ganska snart satsade vi även på solenergi och gjorde om det enskilda företaget till ett aktiebolag. Riktigt skarpt började vi jobba år 2012. Sedan dess har vi, såväl som våra ”konkurrentkollegor” som vi kallar dem, märkt av en ständigt ökande efterfrågan i en på många sätt välgörande bransch.  

Med till synes oändlig energi, en helhjärtad satsning på landsbygden och ett unikt kundbemötande har företaget haft stora framgångar.

-          Det är många som säljer solenergi idag. Så vi bestämde att vi ville erbjuda kunden något extra. Genom att bygga upp en egen demonstrationspark på vår gård gjorde vi servicen mer personligt. Där har alla möjligheten att komma förbi på en kaffe, se våra produkter, känna efter och ställa sina frågor. Jag tror att vi är ensamma om att ha en sådan park och att jobba på detta sätt. Det tycker jag är viktigt och våra kunder uppskattar det.

Sedan starten under mitten av 90-talet har Lorex samlat på sig år av branscherfarenhet. Något som de mer än gärna vill bidra med när Avesta tar nya kliv mot framtiden.

-          Vi växer men fokuserar även på att utveckla landsbygden. Vår kommun är stor och jättefin, inget snack om det. Fler vill flytta hit när de märker att det rent geografiskt är så smidigt att både bo och pendla härifrån. Sen är det ju en vacker natur här med nationalparker och den historiska Dalälven, vilket jag tror bidrar till fortsatt tillväxt.

Företag som Lorex blir allt viktigare för framtiden

-          Det gäller att ligga i framkant på den här resan och här vill vi vara med. Vi ser en fantastisk framtid för Lorex. Vår drivkraft är att detta är en långsiktig investering för våra barn och hela planeten.