Familjen Rakkenes tog sitt pick och pack och flyttade 150 mil från Tromsö till Avesta. Till nytt jobb, nytt samhälle, nya vänner, ny skola och ny natur.

- De människor vi träffat har varit väldigt hjälpsamma och vänliga. Vi har verkligen välkomnats här i Avesta. Men framför allt är vi är glada över hur en vinter ser ut här i Avesta. Jag är nämligen trött på att skotta snö. I fjol hade vi 2,5 meter snö i Tromsö.

Det säger Roy Rakkenes som efter att ha fått jobbet som varuhuschef på Julas nya anläggning i Avesta, valde att flytta till Sverige och Avesta med hela sin familj.

– Jag och min fru Inga har i många år pratat om att skaffa jobb och flytta till Sverige. Men det har alltid varit något som satt stopp för drömmen. Men i februari fick vi en kalldusch när min arbetsgivare gick i konkurs. Samtidigt såg vi att Jula sökte en varuhuschef i Avesta så vi började undersöka vad Avesta kunde erbjuda oss.

Det visade sig lyckosamt. Roy och hans familj berättar att de snabbt fann att staden skulle passa dem, inte minst på grund av närheten till Stockholm och Västerås, ortens storlek och kommunens utvecklings- och framtidsutsikter. När det stod klart att Roy fått jobbet, bar det därför iväg – trots coronaläget.

 

Roy Rakkenes som är varuhuschef på Jula i Avesta står mitt i butiken bland varorna.
Roy Rakkenes som är varuhuschef på Jula i Avesta står mitt i butiken bland varorna.
Familjen Rakkenes med mor, far , son och dotter står framför nya Julabutiken i Avesta där pappa Roy är varuhuschef.
Familjen Rakkenes med mor, far , son och dotter står framför nya Julabutiken i Avesta där pappa Roy är varuhuschef.

De möttes av ett oväntat platt landskap

Flyttlasset gick 3 augusti. Tack vare smidiga bankkontakter har familjen idag köpt hus (ett hus som de fick förevisat via videovisning!) och dottern har börjat skolan. Hustrun Inga har hittat nya vänner i linedance-föreningen.

– Vi fick tidigt kontakt med rektorn för dotterns skola. Förberedelserna var goda och både lärare och klasskamrater har välkomnat henne. Hon är en naturlig del av Skogsbo skola idag.

Sonen som är utbildad inom detaljhandeln hoppas nu på jobb. I den väntan har han hjälpt till att bygga upp Julabutiken.

Det som kanske överraskat familjen mest med flytten till Sverige och Avesta är krångligheten med att inte kunna göra något utan personnummer. Och det flacka landskapet.

– Det är väldigt bra anpassat här med att kunna cykla och gå runt om i samhället. Men att det var så platt – vi som är vana vid berg och fjordar – var vi inte beredda på det. Det är en omställning vi inte är färdiga med än.

Att ”gå på tur”, om så till fots eller på hjul, har hittills inneburit att familjen ändå hittat till badplatsen i Lillsjön och sett vackra trädgårdar. Nu väntar familjen med spänning på juldekorationer i juletid, glädjen över att slippa skotta (så mycket) snö, och en framtid med en vår med blommor, träd och värme långt tidigare på året än de är vana vid.

Och Jula då?

– Julabutiken öppnade 20 november. Inför det så hade gänget som arbetat byggt upp ett 2 500 kvadratmeter stort varuhus från ingenting. Många har varit involverade och gjort sitt bästa för att Jula i Avesta ska bli ett toppvaruhus, säger Roy Rakkenes.