Många minns säkert 80-talets WCT-overall. Den karakteristiska svarta pantern tvärs över bröstet på det bekväma pastellmaterialet. Ett plagg som fortfarande förknippas med den motionsvåg som svepte över Sverige på 80-talet.

Precis intill den forsande Dalälven har Bagheera sitt huvudkontor. Företaget grundades av Avestabröderna Bo-Göran och Carl-Gustaf Karlsson tillsammans med kompanjonen Ronny Larsson. Bröderna hade en gedigen kunskap om branschen redan från start. Allt började med deras fars lokala sportaffär där de tog över allt mer av verksamheten. Ronny hade i sin tur erfarenhet av grossistledet. Men de ville mer. Alla var inställda på att ta ett kliv till – ett kliv som blev en oförglömlig resa.

Bagheeras design.
Bagheeras design.
Bagheera.
Bagheera.
Bagheera klassisk jacka.
Bagheera klassisk jacka.
Två löpare i skogen.
Två löpare i skogen.

Bagheeras historia

År 1981 grundades Bagheera i Avesta. Att det ikoniska klädmärket har sitt ursprung just här är ingen slump. Motionssport i Dalarna har funnits sedan länge, vilket lett till att märken som Haglöfs och Bagheera haft Avesta som mittpunkt för sina verksamheter. Idag tar sportklädesföretaget sats mot nya höjder med hållbarhet, miljö och funktion som ledstjärnor för framtiden. Stor kraft läggs bland annat på att miljöcertifiera produkter med OEKO TEX® samt att använda sig av fluorkarbonfria ytbehandlingar som till exempel Rudolph Bionic Finish ECO®.

– Vi gick från att vara ett litet företag till att slåss med de allra största bjässarna, så som Adidas och Nike. Bland annat för att vi valde att skapa funktionella träningskläder i pasteller vilket ingen annan hade gjort, berättar Carl-Gustaf Karlsson.

Svenska orienteringslandslaget och Postnord

Mindre fashion och mer funktion. Numera ligger fokus på hållbarhet och miljö. Dagens Bagheera-produkter används av såväl elitidrottare som motionärer men även brevbärare.

– Vi har funnit vår roll med att skapa funktionella kläder och skor. Vår nya identitet ligger i såväl idrotten som vardagen. Bland annat är vi numera stolta sponsorer av svenska orienteringslandslaget. Genom offentlig upphandling stod Bagheera som vinnare bland flera andra märken av skor till Postnords medarbetare i både Sverige och Danmark.

Kontor i Kina med bas i Avesta

I den renoverade gamla smedjan, beläget i Koppardalens mångåriga industriområde, ligger Bagheeras huvudkontor. Där arbetar Idag 12 personer med bland annat administration, design- och produktutveckling. Själva tillverkningen sker numera en bit österut, närmare bestämt i Kina via det egna produktionskontoret som är placerat i Xiamen.

– På Bagheeras kinesiska kontor arbetar sju anställda med ansvar för produktionen och kontakten med producenterna. De ansvarar också för att säkerställa de för oss så viktiga miljö- och etikkrav som alla våra underleverantörer måste uppnå. Finns det möjlighet produceras dock vissa produkter i Sverige, menar Carl-Gustaf.

Även om Bagheera har slagit in på ett nytt spår, där funktionalitet i samklang med hållbarhet ligger i förgrunden, minns företaget gärna sin stolta historia.

– Vi har kvar vår framgångssaga och gläds över att många kommer ihåg oss. Men det gäller att hela tiden utvecklas och det går fort. Det är just det som är tävlingen och det som är så stimulerande med den här verksamheten.