Strax norr om Avesta ligger idylliska Horndal. År 1652 byggdes här det första järnverket längs den lilla forsen. Alldeles i närheten ligger idag det expansiva företaget FEAL. När den för orten så viktiga industrin tvingades stänga igen 1979 vägrade två entreprenörer att ge upp. Istället satte de upp en ny verksamhet med målet att tillgängliggöra världen för alla.

FEAL är en av Sveriges och världens ledande tillverkare av specialanpassade ramper i främst hållfast aluminium och praktisk kolfiber. Namnet kommer från periodiska systemet, Fe för järn och Al för aluminium. I sitt sortiment erbjuds allt från lätta portabla ramper till transportramper och även större modulramper. Verksamheten har gått så pass bra att man bland annat levererat sin största beställning någonsin till Paralympics vinterspel i Soul. Nu planerar man att expandera sina fabrikslokaler för att möta den växande efterfrågan. Men hur kommer det sig att det lilla företaget, med den välgörande affärsidén, blev en världsaktör? 

Mats Sundstedt på Feal.
Mats Sundstedt på Feal.
Ramp
Ramp
Mats Sundstedt på Feal.
Mats Sundstedt på Feal.
Ramp för rullstol.
Ramp för rullstol.

Text

”Det är enkelt att göra affärer när man vill väl”

Kanske ligger framgången i historien. Mats Sundstedt, son till en av grundarna, leder idag företaget tillsammans med Vice VD, Björne Stjernsten. Mats har arbetat i alla led och känner till sin verksamhet och dess anställda väl.

– Redan som barn tillbringade jag mycket tid på fabriken och såg hur allting tillverkades. Sedan arbetade jag med att packa varorna på sommarloven.

Som vuxen tillbringade Mats en kortare tid som säljare i Stockholm, för att sedan återvända till rötterna och företaget han kände till bäst.

– Jag visste att jag hörde hemma i rampindustrin. Det är en varm och vänlig atmosfär här. Alla bryr sig och ställer upp för varandra.

Inom den ganska nischade verksamheten råder en god stämning, då man arbetar för att tillsammans underlätta människors behov. Men konkurrens finns, så företaget får aldrig känna sig helt nöjda.

– Vi försöker hela tiden utveckla såväl produkterna som servicen. Eftersom vi fortfarande är ett ganska litet företag så måste personalen ibland växla mellan arbetsuppgifterna. Men det gör också att vi kan anpassa oss och reagera väldigt snabbt när det krävs. 

”Man fick dribbla lite med leverantörerna och jobba extraskift”

Så var det när samtalet från Sydkorea gav besked om att jätteordern var i hamn. Trots att FEAL:s lokaler inte var avsedda för såpass stora beställningar tvekade inte Mats och hans medarbetare att ta sig an utmaningen.

– Det var en utdragen process. Först var det inte säkert att vi skulle få uppdraget. Vi hade varken tiden eller materialet. Så jag fick ringa våra leverantörer och dribbla lite. Men de levererade på rekordtid. Tack vare personalens fantastiska jobb löste vi det. Och ramperna var på plats tidigare än leveransdatumet.

Tack vare FEAL kunde samtliga besökare av de Olympiska Vinterspelen vistas på såväl idrottsanläggningarna som Pyongyangs kringliggande restauranger och sevärdheter.

”De håller nästan lite för länge”

Lika hållbart som FEAL:s ramper är bevisligen också Horndals stolta metall- och verkstadstradition. I snitt kan ramperna användas i upp till 30 år. Om innovationskraften och arbetsmoralen i Horndal tuffar på som den alltid har gjort, kommer FEAL att finnas redo när det är dags att förse världen med nya uppsättningar.

– Jag tror att Avesta och Horndal kommer att växa och fler företag vill komma hit. Kommunen är hjälpsamma när nya företag vill etablera sig och kompetens finns. Sen om de behöver ramper av världsklass, så finns vi ju också här.