Den tredje generationen har tagit vid. Verksamheten som startade i en liten loge år 1946, är idag Avestas mest flexibla och mångsidiga tillverkare av förfabricerade betongprodukter.

I den nyligen utbyggda tillverkningslokalen skapas allt från grundplintar till altaner och balkonger till hus. Men om kunderna efterfrågar en speciell betongform tvekar inte Grönvallens Cementvaru att ta sig an skräddarsydda beställningar, i alla möjliga former. Erik Matsson och Rudolf Bladlund byggde bokstavligt talat grunden för dagens moderna betongfabrik. Idag leds företaget av barnbarnen och syskonen Lars Matsson och Kristin Nykvist. Lokalerna där betongen gjuts ligger endast ett stenkast från bostadshusen som grundarna själva byggde när de kom till Grönvallen. Numera levererar företaget till kunder i hela Sverige.  

Kristin Nykvist på Grönvallens cement.
Kristin Nykvist på Grönvallens cement.
Grönvallens cement.
Grönvallens cement.

Text

– I och med att pappa var chef så lärde man sig tidigt. Jag började jobba i olika roller redan år 1994. När jag och min bror sedan tog över år 2002, hade vi redan bra koll på branschen, säger Kristin Nykvist.

Kvinnlig VD i en mansdominerad bransch

Att vara kvinnlig VD inom betongbranschen har inte varit några problem menar Kristin.

– Förr ringde folk och ville prata med grabbarna. Då kopplade jag vidare, men oftast kom samtalet tillbaka till mig. Jag är ju den som är ansvarig. Det händer inte så ofta längre, vilket är bra. Sedan har kommunen något som heter Kvinnors Företagande. Där åker vi ut till andra verksamheter med kvinnliga VD:s någon gång i månaden. Vi byter åsikter och erfarenheter med varandra och det är trevligt och intressant.

Byggbranschen dikterar efterfrågan

I en konjunkturkänslig bransch kan det bli snabba ryck. Tack vare Grönvallens Cementvaru moderna produktion och innovativa anda är man tålig och kan anpassa sig vid förändringar.

– Ibland har vi större kunder och ibland får rikta in oss mot mindre. Då får vi ibland lite specialbeställningar på kort varsel. Vi använder en specialcement som torkar snabbare än vanligt. Dessutom håller vi till inomhus vilket gör att vi är oberoende av vädret och finns alltid redo att producera, stort som litet.

Mindre företag är viktiga

När traktens större industrier under en period gick sämre, märktes ännu tydligare hur viktigt det är med mindre och medelstora företag. Och många av de anställda trivs bevisligen bra i den miljön.

– Vissa har arbetat här i många år och har mycket erfarenhet. Vi har också automatiserat delar av verksamheten för att minimera den fysiska ansträngningen. Idag kan alla jobba här, man som kvinna. Vi köper vår betong färdigblandad från närområdet.

Saker är på gång – och det märks

Avesta har på senare år haft uppgång och det har Grönvallens Cementvaru inte något emot. Fler invånare skulle betyda nybyggnationer och därmed fler beställningar.

– Många vill växla upp och många företag växer, som jag märker. Sen är det bra om ännu fler vill flytta hit. Och då hjälper vi gärna till med att bygga grunden för deras framtid.